Quantcast
Channel: Työ ja raha | Anna.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 406

Suunnitteletko polttareita? Hääsuunnittelija kertoo missä menee kohtuullisen budjetin kipuraja ja mikä on ”last season”

$
0
0

Ensin piknikille, sitten alkoholia kurkusta alas, naamiaisasu päälle ja morsian ohikulkeville miehille myymään suukkoja. Lopuksi baariin ja kotiin.

Kutakuinkin tällaista kaavaa polttarit noudattivat vielä 1990-luvulla.

”Polttarit perustuivat henkilön nolaamiseen ja siihen, että polttarikalu laitetaan tekemään jotain älyvapaata. Nykyään sellaista onneksi ainakin pääosin vältetään”, hääsuunnittelija Eija Holmberg-Lehto sanoo.

Nolot ohjelmanumerot eivät ole hääsuunnittelijan mukaan ainoa muutos polttarikulttuurissa.

Kotikutoisten illanviettojen rinnalle ovat tulleet elämyksillä täytetyt spektaakkelit laskuvarjohyppyineen ja spa-osastolla tehtyine hemmotteluhoitoineen. Juhlat tulevan avioliiton kunniaksi saattavat kestää koko viikonlopun.

Mitä spektaakkelimaisemmat juhlat, sitä suurempi on polttaribudjetti. Maksettavaa osallistujille saattaa kertyä jopa satoja euroja.

”Halutaan, että mukana on ripaus luksusta. Luksus tietenkin aina maksaa”, Holmberg-Lehto sanoo.

Eija Holmberg-Lehto on työskennellyt hääsuunnittelijana vuodesta 2007 asti. Sinä aikana polttarit ovat muuttuneet. ”Spektaakkelimaiset polttarit korostuivat vielä kymmenen vuotta sitten. Nyt ollaan palaamassa maanläheisempään lähestymistapaan, jossa olennaista on viettää aikaa yhdessä.” © Anna Brandt

Lue myös: Parhaat polttari-ideat – katso 30 ihaninta ohjelmanumeroa polttareihin

Polttarimaksut vaihtelevat kympeistä satoihin euroihin

Yhdelle sata euroa polttareista on liikaa. Toinen haluaisi käyttää 200 euroa. Kolmannen kipuraja on 20 euroa. Neljännen budjetilla ei ole ylärajaa.

”Sen verran harvoin näitä omassa ystäväpiirissä on, että paras budjetti on minulle se, joka kattaa mielenkiintoisen ja polttarisankarin arvostaman ohjelman ja on ok polttareihin osallistujille. Sen kerran, kun joku tänä päivänä yhä haluaa mennä naimisiin, olen valmis panostamaan siihen ihan minkä summan vain, minkä oma tilin saldo antaa myöten”, Annan lukija kertoo.

Kysyimme Annan lukijapaneelissa, millainen olisi sopiva polttaribudjetti. Kyselyyn vastasi 126 ihmistä.

Vastaajista 40 prosenttia käyttäisi polttareihin 0–50 euroa, toiset 40 prosenttia enintään 100 euroa. 150 euroa olisi yläraja noin 10 prosentille vastaajista. Suurempia summia polttareihin olisi valmis laittamaan harva.

Valtaosa vastaajista kertoi käyttäneensä rahaa polttareihin osallistumiseen enintään 50 tai 100 euroa.

”Budjetti oli minun mieleeni. En olisi voinut osallistua ollenkaan, jos olisi pitänyt maksaa yli 50 euroa”, Annan lukija kertoo.

Toinen lukija muistelee polttareita Dublinissa, joissa osallistujakulut olivat 300 euron luokkaa majoituksineen ja auton vuokrauksineen.

Kolmas lukija kertoo huomanneensa budjettien kasvaneen vuosien aikana.

”Olen vanhempi ihminen ja polttareihin osallistumisestani on kulunut vuosikaudet. Tuolloin raha kului ihan normaaliin illanviettoon ja rekvisiittaan. Polttarit eivät olleet tuolloin niin prameita ja ylimitoitettuja kuin ne ovat. Kauhulla seuraan omien lasten puheita polttareiden budjeteista.”

Eräs vastaaja kertoo käyttäneensä rahaa polttareihin noin sata euroa. Budjetti kului morsiamen juomiin, asusteisiin, saunottamiseen, benjihyppyyn ja yhteiseen ateriointiin.

”Minusta budjetti oli aika suuri, vähempikin olisi riittänyt.”

Polttaribudjetti voi johtaa erimielisyyksiin

Mikä olisi kaikille kohtuullinen polttaribudjetti?

Yksiselitteistä vastausta hääsuunnittelija ei osaa antaa. Budjettiin vaikuttavat osallistujien määrä, suunnitelmat sekä osallistujien käytössä olevat varat.

Mitä enemmän osallistujia on, sitä suuremmalle joukolle kustannukset jakautuvat.

Ostetut palvelut ja liikkuminen taksilla maksavat enemmän kuin itse toteutettu ohjelma ja paikasta toiseen siirtyminen julkisilla kulkuneuvoilla. Myös polttareiden kesto vaikuttaa. Viikonloppureissu ulkomailla vaatii yhden illan kotijuhlia enemmän pääomaa.

Rahankäyttö voi tuoda mukanaan erimielisyyksiä.

”Kaasojen välillä riitaa tuli siitä, mitä morsian muka voisi haluta ja mistä tykätä. Myös budjetti on koetellut, sillä sen pitäisi pysyä maltillisena, jottei kenenkään tarvitse sen takia jäädä polttareista pois. Omissa polttareissani oman siskoni osallistuminen oli vaakalaudalla kovien kulujen takia, ja sain tietää tästä vasta häiden jälkeen, se ei ollut mukavaa. Pieleen menee, jos liian moni suunnittelee polttareita ja ovat toisilleen liian vieraita, esim. tuntevat morsiamen ihan eri yhteyksistä ja siksi saaneet morsiamen mieltymyksistä ihan erilaiset kuvat”, Annan lukija kertoo.

”Riitaa tuli morsmaikun liian korkeista toiveista, joihin suurimman osan budjetti ei yltänyt. Toivetta olisi ollut ymmärrykselle, etteivät kaikki pysty maksamaan samanlaista summaa, kun kaikilla erilaiset tilanteet”, toinen lukija muistelee.

”150–200 euroa per henkilö on jo tosi paljon. Jos polttareiden järjestäjällä on enemmän rahaa käytössä, hän ei ehkä osaa ajatella, ettei kaikilla ole samanlaisia taloudellisia resursseja”, Holmberg-Lehto sanoo.

Hääsuunnittelijan mukaan rahan ei tulisi olla polttareita määrittävä tekijä.

”Polttareiden tulisi aina olla polttarikalun näköiset, mutta myös sellaiset, että kaikilla on varaa niihin osallistua”, Holmberg-Lehto sanoo.

50–100 euron osallistujamaksua hääsuunnittelija pitää kohtuullisena, jos budjetista maksetaan esimerkiksi osallistujien ravintolaruokailut ja saunatilojen vuokraus.

Hääsuunnittelija muistuttaa, että samoja aktiviteetteja on mahdollista toteuttaa monenlaisilla budjeteilla. Budjetti antaa raamit, miten ohjelma toteutetaan.

”Ravintolassa voi syödä viidelläkympillä ja kolmellasadalla eurolla”, Holmberg-Lehto sanoo.

Kulut ovat pienemmät, jos juhlat järjestetään jonkun luona.

”Saunoimme yhden osanottajan kotona. Teimme yhdessä nyyttäriperiaatteella tarjottavat ja toimme juotavat. Mitään sen ihmeellisempää kukaan ei kaivannut eikä halunnut. Kiva yhdessäolo riitti ilman mitään noloja kapakkakierroksia. Ei maksanut paljon per nuppi, mutta ikimuistettava ja hauska päivä ja ilta oli kaikkien mielestä. Less is more”, Annan lukija muistelee.

”Olennaista on kuitenkin, että juhlakalu haetaan pois kotoa, jotta hän pääsee irrottautumaan arjesta eikä joudu hoitamaan tiskejä”, Holmberg-Lehto sanoo.

Naiset viettävät polttareita.
Polttaribudjetti riippuu eri tekijöistä. Samaa ohjelmaa on mahdollista toteuttaa monenlaisilla budjeteilla, sanoo hääsuunnittelija. © iStock

Lue myös Kotiliesi.fi: Miksi hääpari ei kutsunut häihinsä vanhempiaan? Lue kolmen nuorenparin tarinat

Näin polttareiden rahariidat voi välttää

Polttareiden järjestämiseen liittyviä erimielisyyksiä hääsuunnittelija pyrkisi välttämään ja ratkomaan etukäteisellä suunnittelulla.

Hääsuunnittelija kartoittaisi esimerkiksi Whatsapp-kyselyllä, kuinka paljon osallistujat ovat valmiita käyttämään rahaa, millaista ohjelmaa polttareissa voisi olla sekä milloin ja kuinka pitkäksi aikaa osallistuja voivat polttareihin osallistua.

”Perheellisille viikonlopun tai yön yli kestävät polttarit voivat olla haaste.”

Lisäksi tulisi sopia, kattaako budjetti yhteisten kulujen lisäksi esimerkiksi kunkin osallistujan ruoka- ja juoma- sekä matkakulut. Usein budjetilla katetaan myös morsiamen osallistuminen.

”Tiedän, että monessa tapauksessa morsian on heti sanonut, että jos polttarit tulevat, hän mielellään osallistuisi kustannuksiin. Harvemmalla enää vanhemmat maksavat häitä. Sama pätee polttareihin. Morsiamet eivät enää oleta, että kaverit maksavat kaikki tekemiset”, Holmberg-Lehto sanoo.

Järjestelyjen helpottamiseksi ja riitojen välttämiseksi hääsuunnittelija kehottaa päättämään, että rahat maksetaan etukäteen budjetista vastaavalle henkilölle.

Kuitit ostoista ja hankinnoista kannattaa säilyttää läpinäkyvyyden vuoksi.

”Jos rahaa jää yli, se palautetaan osallistujille.”

Polttareiden tulee olla juhlakalun näköiset

Kaikessa suunnittelussa tulee pitää päivänsankari mielessä.

”Usein polttareissa halutaan tarjota polttarikalulle jotain sellaista, mitä hän on ehkä aina halunnut tehdä, mutta johon hänellä ei ole ollut mahdollisuutta tai tilaisuutta”, Holmberg-Lehto sanoo.

Kuumailmapallolento ja laskuvarjohyppy eivät välttämättä sovi päivänsankarille, jolla on korkeanpaikankammo. Ihminen, joka ei nauti huomion keskipisteenä olemisesta, saattaa vaivautua, jos hänet laitetaan esiintymään.

Eri yhteyksistä tuntevat ihmiset saattavat tietää juhlien kohteen mieltymyksistä eri asioita. Siksi ohjelmaa suunnitellessa kannattaa kuulla kaikkia.

”Nykyään on hyvä muistaa, että kaikki eivät myöskään käytä alkoholia. Juoman tuputtaminen heti ovesta sisään päästessä on jo last season”, Holmberg-Lehto sanoo.

Kommunikointi on useimmiten avain onnistumiseen myös Annan lukijoiden mukaan:

”Kaikki sujui hienosti, koska tunnemme toisemme niin hyvin ja tiesimme morsiamen toiveet ja mielenkiinnon kohteet. Emme myöskään lähteneet ns. tavoittelemaan taivaita, vaan valitsimme teeman ja aktiviteetit, joihin meillä kaikilla osallistujilla oli varaa. Järjestelyissä oli myös kaikille selvää, että morsiamen toiveet ja hänen hyvä olonsa oli tärkeintä. Meillä kaikilla oli myös samat mielenkiinnon kohteet, joten päivän teema ja tekeminen löytyi suht helposti ja oli kaikille hauskaa ja yhteistä.”

”Morsiamelta ei vaadittu mitään noloja tehtäviä tai pukeutumista, mistä hänkin oli huojentunut. Tiesimme, millaisesta morsian pitäisi ja saimme järjestettyä hänen näköisensä bileet ilman övereitä ohjelmia ja suurta rahallista satsausta. Pääasiana yhdessäolo ja hyvät keskustelut sekä hyvä musiikki.”

Polttareita ideoidessa innostus saattaa ottaa vallan. Liikaa ohjelmaa ei kannata suunnitella, sillä myös liikkuminen paikasta toiseen ottaa oman aikansa.

Budjettia tulee varata myös siirtymisiin, mikäli liikkuminen tapahtuu muutoin kuin jalkaisin, julkisilla kulkuvälineillä tai omalla autolla.

”Jättäisin enemmän tilaa yhdessäololle ja juttelemiselle kuin minuuttiaikataululle. Nykyarki on niin kiireistä, ettei yhdessäololle ole oikein aikaa”, Holmberg-Lehto sanoo.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 406

Trending Articles