Quantcast
Channel: Työ ja raha | Anna.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 406

Asiantuntija: Nämä merkit paljastavat taloutesi todellisen tilanteen

$
0
0

Mistä tietää, hoitaako raha-asioitaan hyvin vai huonosti?

Sijoittaminen ja sen opiskelu kiinnostavat suomalaisia enemmän kuin ehkä koskaan aiemmin. Mutta entäs, jos raha-asiat eivät yhtään kiinnosta? Onko riittävää, että saa palkkaa tililleen säännöllisesti ja hoitaa laskut ajoissa?

Valmennusyhtiö Varapuun perustaja Mikko Sjögrenin mukaan yksi tärkeimmistä mittareista on se, saapuuko postin mukana maksuhuomautuksia. Kun laskut ovat hallinnassa, ollaan jo pitkällä.

– Toinen tärkeä mittari on, ettei ole päässyt kertomaan luottokorttivelkoja tai kulutusluottoja. Tai jos luottoa käytetään, se maksetaan heti pois.

Puskurirahasto tuo turvaa

Raha-asioita ei saisi päästää häiritsemään yöunia. On tärkeää osata suunnitella taloutensa niin, ettei se aiheuta ylimääräistä stressiä.

Hyvä talouden hallinnan mittari on myös se, saatko päivittäiset kulusi katettua ja jääkö rahaa myös huvituksiin. Jos jatkuvasti elää liian tiukalla, ei ole mistä säästää tai ottaa silloin, kun elämässä tulee yllättäviä muutoksia.

– Matkasta pitää voida myös nauttia ja rahaa pitää uskaltaa käyttääkin, Sjögren huomauttaa.

Vaikka rahasta pitää myös nauttia, osa hyvää elämää on myös se, että kokee olevansa turvassa – ja siihen raha on yksi hyvä keino. Kun tiedät, että pärjäät, vaikka työpaikka menisi alta tai jotain muuta yllättävää tapahtuisi, on elämässä varmempi ote. Siksi Sjögren suosittaa säästämään puskurirahaston, jonka tulisi olla 2–6 kuukauden nettopalkkaa vastaava summa.

Sjögrenistä hyvä nyrkkisääntö on säästää 10 prosenttia, sijoittaa toiset 10 prosenttia ja käyttää hauskanpitoon vielä yhdet 10 prosenttia. Loput 70 prosenttia nettotuloista kuluvat normaaliin elämiseen. Jos tähän ei pääse, se voisi kuitenkin olla pyrkimyksenä.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 406

Trending Articles