Lapselle säästäminen on yksi tapa valmistautua tulevaisuuteen ja tarjota taloudellista tukea esimerkiksi lapsen opiskeluihin, ensimmäiseen kotiin tai muihin elämän merkittäviin hankintoihin.
Kysyimme Anna-lehden lukijoilta Facebook-sivuillamme, millä tavoin he säästävät rahaa lapselle. Vastauksissa nousi esiin erityisesti kaksi keinoa: rahan lahjoittaminen sekä rahastosijoittaminen ja tarkemmin lapsilisän tallettaminen rahastoon.
”Kyllä lahjoitimme mukavia summia aikoinaan. Määrätyn summan sai lahjoittaa verottomana vuosittain. Nyt lahjoitamme ainoalle lapsenlapselle”, Anneli kirjoittaa kommenteissa.
Verohallinnon mukaan yksittäinen henkilö voi lahjoittaa toiselle rahaa kolmen vuoden aikana enintään 4999 euroa ilman, että siitä peritään lahjaveroa. 5 000 eurosta tai sen yli menevistä summista tulee ilmoittaa verottajalle ja siitä maksetaan asianmukainen lahjavero. Tämä koskee yksittäistä lahjoittajaa, eli esimerkiksi vanhemmista molemmat voivat lahjoittaa lapselle 4 999 € verottomasti.
Muutama Annan lukija mainitsi lapselle säästämisen keinona rahastosijoittamisen.
”Laitan lapsilisän rahastoon”, Susanna Antikainen kirjoittaa kommenteissa.
Myös Tuija kertoo kommenteissa, että hän sijoitti aikoinaan lapsilisät rahastoon:
”Näin tein itekin aikanaan. Nyt jo kaikki niin iäkkäitä että rahansa saaneet. Olivat kyllä tyytyväisiä kun näin olin toiminut. Saivat hyvän summan.”
Lapselle rahastosijoittaminen tarkoittaa sitä, että vanhemmat säästävät rahaa lapsen puolesta rahastoon. Rahasto-osuuksien myynneistä saadut rahat maksetaan sitten lapsen käyttötilille.
Kaikki Annan lukijat eivät kuitenkaan säästä rahaa rahastoon, tilille tai sijoita, vaan auttavat lapsiaan arjen keskellä.
”Mielestäni lasta pitää auttaa tässä ja nyt. Autan jokapäiväisessä elämässä: teen ruokia, olen lastenlasten kanssa ja annan vanhemmille laatuaikaa”, Reija kirjoittaa kommenteissa.
”En säästä, mutta autan poikani perhettä maksamalla heidän laskujaan aina välillä, esimerkiksi auton tai vuokran. Ja jäähän ne rahat pojalle lopulta kuitenkin, kun minun aikani on mennä pois”, Kari kirjoitti kommenteissa.
Lapselle säästäminen: Susanna laittaa lapsilisät rahastoon
Tuusulalainen Susanna Antikainen säästää puolisonsa kanssa 14-vuotiaalle pojalleen rahaa ohjaamalla pojan lapsilisät rahastoon. Lapselle säästäminen on ollut Antikaiselle tärkeä päätös.
”Vuonna 2021 sain idean alkaa säästää lapsilisistä pojalleni. Aiemmin lapsilisä meni lähinnä arjen menoihin, mutta nykyään siirrämme sen kokonaisuudessaan rahastoon. Lapselle säästäminen tuntui järkevältä tavalta varautua tulevaisuuteen,” Antikainen kertoo.
Antikaisella ei ollut rahastosijoittamisesta aiempaa kokemusta, joten hän kysyi omasta pankistaan neuvoja.
”Pankki kävi yhdessä läpi säästötavoitteemme ja sijoitusprofiilimme, ja päädyimme niiden tietojen pohjalta valitsemaan itsellemme sopivan rahaston”, Antikainen sanoo.
Säästäminen on Antikaisen mukaan ollut helppoa.
”Joka kuukausi lapsilisä siirtyy automaattisesti tililtäni rahastoon. Pankki huolehtii sijoituksista, ja saan kuukausittain raportit rahaston tilanteesta. Lapselle säästäminen on vaivatonta, ja seuraan rahaston kehitystä myös puhelimellani,” hän kertoo.
Perheen tavoitteena on säästää rahaa pojalle, kunnes lapsilisien maksaminen päättyy, eli pojan täyttäessä 17 vuotta.
”Olemme alustavasti suunnitelleet käyttävämme rahat pojan ajokortin hankintaan ja antavamme loput rahat omilleen muuttamista varten,” Antikainen sanoo.
Antikainen ja hänen puolisonsa eivät kuitenkaan poissulje mahdollisuutta jatkaa säästämistä myös lapsen täysi-ikäisyyden jälkeen.
”Minulle ei aikoinaan säästetty mitään, mutta haluan varmistaa, että pojallani on taloudellista tukea tulevaisuudessa. Lapselle säästäminen on minulle tärkeä tapa osoittaa huolenpitoa,” Antikainen toteaa.
Tällä hetkellä rahastossa noin 5000 euroa. Muille lapselle rahan säästämistä harkitseville Antikainen antaa kaksi neuvoa:
”Lapselle säästäminen kannattaa aloittaa pienillä summilla. On tärkeää, että säästettävä summa on mitoitettu omien tulojen ja menojen mukaan, jotta se ei kuormita liikaa arjen taloutta. Säästäminen on helpointa automatisoida, jolloin tietty summa siirtyy kuukausittain suoraan tililtä säästöön”.
”Kääntykää myös rohkeasti pankin puoleen. Itse sain pankistani arvokasta apua ja tietoa, kun aloitin säästämisen.”

Lue myös Kotiliesi.fi: Miten Kaisa ja Kari saavat rahat riittämään, kun perheessä on 12 lasta? – kananmunia ostetaan kerralla 300 kappaletta
Lapselle säästäminen: Myös sijoitusvakuutuksella voi säästää
Rahan lahjoittaminen ja rahastosijoittaminen ovat hyvin suosittuja ja hyviä tapoja säästää lapselle, kertoo OP:n säästämisen ja sijoittamisen asiantuntija Tiina Routamaa.
”Lapsen tilille voi lahjoittaa verovapaasti 138 euroa kuussa tai yhteensä 4 999 euroa kolmen vuoden aikana”, Routamaa kertoo.
Lapselle voi myös lahjoittaa itse omistamia osakkeita tai rahasto-osuuksia lahjakirjalla.
”Kun annat rahastoja tai osakkeita lahjaksi, kannattaa huomioida lahjavero. Voit lahjoittaa rahaa tai muuta omaisuutta verovapaasti yhteensä 4 999 euroa kolmen vuoden aikana. Jos lahjoitettava raha tai muu omaisuus ovat alle edellä mainitun rajan, lahjansaajalle ei tule lahjoittamisesta veroseuraamuksia”, Routamaa kertoo.
Rahastosijoittamisen etuna Routamaa näkee ennen kaikkea helppouden ja vaivattomuuden.
”Rahastojen salkunhoitajat hallinnoivat sijoituksia, mikä tekee siitä erityisen vaivattoman vaihtoehdon myös niille, joilla ei ole syvällistä sijoitustietämystä. Lisäksi rahastosijoittamista varten ei tarvita suurta pääomaa. Pienilläkin summilla voi aloittaa ja säästää pitkäjänteisesti, sillä korkoa korolle -ilmiö voi kasvattaa varoja ajan myötä merkittävästi”, Routamaa kertoo.
Edellä mainittujen säästökeinojen lisäksi lapselle säästäminen onnistuu Routamaan mukaan myös sijoitusvakuutuksen avulla. Sijoitusvakuutuksessa yhdistyvät säästäminen ja sijoittaminen sekä henkivakuuttaminen.
”Se tarkoittaa, että säästöt ovat sinun hallinnassasi, mutta voit valita säästösumman edunsaajat kuten esimerkiksi kummilapsen. Sijoitusvakuutus voi päättyä sopimuksessa sovittuun päättymispäivään tai vakuutetun kuolemaan.”
Edellä mainitut säästökeinot ovat Routamaan mukaan parempia vaihtoehtoja kuin pelkästään lapsen pankkitilille säästäminen.
”Jos säästöjä ei ole tarkoitus käyttää lähitulevaisuudessa, vaan niitä halutaan kerryttää pitkällä aikavälillä, pankkitili ei ole paras vaihtoehto. Tili ei tarjoa riittävää tuottoa, ja inflaatio heikentää rahojen arvoa ajan myötä.”