Quantcast
Channel: Työ ja raha | Anna.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 406

Näillä kahdella tavalla voit lahjoittaa lapsillesi rahaa verovapaasti – aloita heti, jos voit

$
0
0

Lapselle lahjoittaminen ei ole aina yksinkertaista, sillä siinä on otettava huomioon verotukseen liittyviä seikkoja. Annan lukijat Sari ja Pire haluavat tietää, mitä heidän tulee ottaa huomioon lapselle sijoittamisessa ja lahjoittamisessa.

Miten voisin jo nyt sijoittaa lapsiini rahaa? Miten olisi mahdollista välttää suuret verotukset perinnöstä? Sari

Voiko asunnosta osan lahjoittaa lapsille ja lastenlapsille ja asua ilman vuokramaksua loppuelämän niin kuin omassa? Pire, 73

Lapselle voi pienestä pitäen kerryttää säästöjä tilille tai hänen nimissään voi sijoittaa rahastoihin.

”Lapsille lahjoittaminen kannattaisi aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Näin rahaa tai omaisuutta voi antaa vähän kerrallaan. Se on verotehokkain tapa. Yli 4 999 euron kertalahjoituksesta joutuu aina maksamaan veroa”, perhe- ja perintöoikeuden asiantuntija Niina Kosunen sanoo.

Lapselle, lapsenlapselle tai kenelle hyvänsä voi lahjoittaa 4 999 euroa verovapaasti kolmen vuoden välein. Tätä suuremmista tai useammin tehdyistä lahjoituksista on maksettava lahjavero.

”Lahjaveroprosentti vaihtelee sen mukaan, millaisessa sukulaisuussuhteessa lahjan antaja ja saaja ovat. Esimerkiksi sisarukselle lahjoittaminen on lahjaverollisesti kalliimpaa kuin lahjoittaminen alenevassa polvessa”, Kosunen kertoo.

Lue myös: Onko saamasi perintö lähellä minimirajaa? Näin säästät veroja ja erittäin paljon vaivaa

Lahjakirja on tärkeä dokumentti, joka kannattaa aina tehdä

Lahjasta kannattaa aina tehdä lahjakirja. Jos esimerkiksi ottaa tavaksi lahjoittaa lapsille verovapaasti 4 999 euroa kolmen vuoden välein, lahjakirjasta on helppo tarkistaa, milloin on seuraavan lahjoituksen aika eli kolme vuotta on kulunut. Lahjakirja on myös tärkeä dokumentti perunkirjoituksen hetkellä:

”Lahjakirjoista nähdään, mitä on lahjoitettu kenellekin. Jos yksi sisaruksista on esimerkiksi saanut osan asunnosta tai kesämökistä jo aiemmin, perintöä on mahdollista tasata.”

Moni ei ehkä tiedä, että vanhemman on ilmoitettava alaikäisen lapsen yli 20 000 euron varallisuus Digi- ja väestötietovirastoon. Varallisuudeksi katsotaan paitsi pankkitilin säästöt myös esimerkiksi lapsen omistamat kiinteistöt, maa-alueet ja asunto-osakkeet. Tämän jälkeen lapsen edunvalvojilla, yleensä vanhemmilla, on velvollisuus selvittää DVV:lle vuosittain, mitä lapsen varallisuudelle on tehty.

”Ilmoittaminen tehdään lapsen edun vuoksi. Digi- ja väestötietoviranomainen velvoittaa vanhemman huolehtimaan alaikäisen lapsen omaisuuden hoidosta”, Kosunen korostaa.

Lue myös Kotiliesi.fi: Arvokkaat lelut voivat tuoda omistajalleen mojovan potin – näistä keräilijät maksavat nyt

Elatuslahja on hyvä tapa tukea lasta

Myös elatuslahja on hyvä tapa lahjoittaa lapselle.

”Jos nuori esimerkiksi muuttaa opintojen vuoksi vuokra-asuntoon, vanhemmat voivat maksaa hänen vuokraansa elatuslahjana. Tällöin maksun on kuitenkin mentävä suoraan vanhemmilta vuokranantajalle, ei lapsen tilin kautta. Elatuslahjasta ei tarvitse maksaa lahjaveroa”, Kosunen neuvoo.

Tutumpi versio elatuslahjasta on kassillinen ruokaa, jonka vanhemmat maksavat lapsen puolesta yhteisellä kauppareissulla.

”Yhtä lailla vanhemmat voivat ostaa omiin nimiinsä asunnon lapsen opiskelupaikkakunnalta ja lapsi voi asua siinä ilmaiseksi ja ilman veroseuraamuksia. Nämä ovat hyviä tapoja tukea lasta ilman, että rahaa suoraan siirrettäisiin hänelle”, Kosunen jatkaa.

Jos sen sijaan ostaa asunnon osittain tai kokonaan lapsen tai lapsenlapsen nimiin, muutama seikka on huomioitava.

Asunnon ostaminen lapsen nimiin ei ole verovapaata

Jos lapsi on alaikäinen, Digi- ja väestötietovirastolta on pyydettävä lupa asunnon ostamiseen lapsen nimiin. Ostolupaan vaikuttavat monet tekijät, kuten asunnon sijaintipaikkakunta, saako siitä järkevää tuottoa ja onko lapsella varallisuutta asunnon mahdollisten remonttien kustantamiseen.

Saattaa siis olla helpompaa ostaa asunto vanhemman nimiin.

Ja vaikka asunnon hankkimisella suoraan lapsen nimiin vältyttäisiin myöhemmiltä perintöveroilta, lahjavero on joka tapauksessa maksettava, koska asunto todennäköisesti maksaa yli 4 999 euroa.

”Veroja ei voi väistellä. Mutta se kannattaa toki pyrkiä selvittämään, kummat tulevat edullisemmiksi, nyt lapsen nimiin hankittavasta asunnosta maksettavat lahjaverot vai sitten aikanaan vanhempien omistaman asunnon perimisestä lankeavat perintöverot”, Kosunen neuvoo.

Lahjaverolaskuri löytyy verottajan sivuilta.

Asunnon voi ostaa myös vain osittain lapsen nimiin

Asunto voidaan ostaa myös vain osittain lapsen nimiin, jolloin lahjavero maksetaan ainoastaan lapsen saamasta osuudesta.

”Jos vanhemmalle määritellään hallintaoikeus kyseiseen asuntoon, lahjaveroprosentti pienenee. Hallintaoikeuden osalta on kuitenkin muistettava, että kyse on eräänlaisesta asunnon omistajan oikeuksiin kohdistuvasta rasitteesta eikä asunnon omistaja saa esimerkiksi myytyä asuntoa ilman hallintaoikeuden haltijan myötävaikutusta”, Kosunen toteaa.

Kysyjän kysymyksestä ei käy ilmi, kumman olisi tarkoitus asua hankitussa asunnossa ilman vuokranmaksua kuin omassaan, vanhemman vai lapsen.

”Kummin päin vain, se onnistuu kyllä. Jos asunto on vanhemman nimissä, lapsi voi asua siinä ilmaiseksi elatuslahjan kriteerein. Jos asunto tai osa siitä hankitaan lapsen nimiin, hankinnasta maksetaan lahjavero eikä sen jälkeen vero- tai vuokramaksuja mene”, Kosunen tiivistää.

Oikotie edulliseen verojärjestelyyn asunnon hankkiminen ei kuitenkaan ole.

”Ainoa verovapaa tapa lapsille sijoittamisessa on pienten summien ripottelu tai elatuslahja”, Kosunen summaa.

Perhe- ja perintöoikeuteen erikoistunut juristi Niina Kosunen työskentelee asianajotoimisto Luckylaki Oy:ssa.
Perhe- ja perintöoikeuteen erikoistunut juristi Niina Kosunen työskentelee asianajotoimisto Luckylaki Oy:ssa. © Johanna Kiesi

Juttu on ilmestynyt Annassa 4/2025.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 406